dijous, 27 de març del 2014

Nou llibre

Durant dècades, els camps i les hortes de Mont-roig del Camp han pogut prosperar gràcies a l'aigua que els mont-rogencs han canalitzat a través del que s'ha denominat "mines", un sistema d'aprofitament de les aigües subterrànies. 
El llibre "Camins soterrats d'aigua", pretén apropar-nos al treball de camp i de recerca documental que el Centre d’Estudis Mont-rogencs ha fet de les trenta-sis mines d’aigua identificades dins del terme de Mont-roig del Camp. Un treball científic, en el que es detalla la història de cada mina, la informació la trobareu recollida en forma de fitxa. Totes les fitxes s’inicien amb una breu introducció i, a continuació, hi apareixen dades com els seus detalls tècnic  que fan referència a la zona de captació, les coordenades, la longitud l’aflorament a la superfície o el sector d’irrigació així com fotografies d'alguns dels seus elements: hi ha que encara ragen, d'altres, nomès en queden tímides restes. El conjunt té la voluntat de ser una radiografia que revisa l’estat actual de les mines que encara ragen. D’altra banda, hem pogut inferir unes característiques comunes en les nostres mines d’aigua que apareixen esmentades en un estudi introductori, el qual, a més, us ajudarà a conèixer millor què és i com funciona aquest sistema d’aprofitament de les aigües subterrànies.
Nom: Camins soterrats d’aigua – Les mines d’aigua al terme de Mont-roig
ISBN/EAN: 978-84-15896-19-7
Edita:   Onada Edicions i Centre d’Estudis Mont-rogencs
Nombre de pàgines: 206 pàg.
Col·lecció: Biblioteca Mont-rogenca, 4
Disseny i maquetació: Ramon París Penyaranda
Maquetació: Raül Peralta Garcia
Llengua: Català
Any edició: gener 2014
Preu: 12,00 €

El Centre d’Estudis Mont-rogencs, es complau a convidar-vos a l’acte de presentació del llibre:

Camins soterrats d’aigua
Les mines d’aigua al terme de Mont-roig

La presentació serà a càrrec del Sr. Jordi Cáceres-Silva, de la URV autor del pròleg i coordinador del llibre.

Tindrà lloc el divendres 28 de març a les vuit del vespre a la Casa de Cultura Agustí Sardà.

L’acte el presidirà el  Il·lm. Sr. Ferran Pellicer Roca, alcalde de Mont-roig del Camp.

dimarts, 18 de març del 2014

AGENDA MARÇ 2014

13-3-2014  Aules d’Extensió Universitària.


18-3-2014 Pel·lícula documental – Celebrant el dia de la dona treballadora

  • Dimarts 18 de març a les set de la tarda, a la biblioteca Joan Miró pel·lícula documental “Els records Glaçats”, d'Albert Solé, que reivindica la figura científica, el seu esperit de passió, vitalitat i esforç de Josefina Castellví i podrem gaudir amb la seva presència.
  • Els records de gel (ELS RECORDS GLAÇATS), narra la volta a l'Antàrtida, 25 anys després, de Josefina Castellví, oceanògrafa i recent Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2013, la primera dona de la història que va ser cap d'una base antàrtica en els anys 80. Albert Solé (guanyador del Goya per "Bucarest, la memòria perduda") acompanya Josefina, de gairebé 79 anys d'edat, en aquest viatge de comiat del seu "paradís perdut". La història de Josefina Castellví és la d'una gran epopeia vital com a pionera, dona i científica, però és també una història plena d'interrogants sobre el futur de la utopia antàrtica. La pel·lícula recull aquest viatge físic i emocional per un dels paisatges més bells del món. 

21-3-2014  Dia Mundial de la Poesia

  • Divendres 21 de març a les set de la tarda, a la biblioteca Joan Miró celebrem el dia mundial de la poesia, llegint poesies de “Montserrat Abelló” escriptora de Tarragona reconeguda i compromesa amb el feminisme literari, ha estat guardonada amb nombrosos premis, com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, 2008.

28-3-2014 Presentació de llibre

  • Divendres 28 de març a les vuit del vespre a la Casa de Cultura Agustí Sardà,  presentació del llibre:
Camins soterrats d’aigua
Les mines d’aigua al terme de Mont-roig

  • La presentació serà a càrrec de Jordi Cáceres-Silva, professor de la Universitat Rovira i Virgili, Facultat de Turisme i Geografia, autor del pròleg i la coordinació del llibre.
  • L’acte el presidiran el  Il·lm. Sr. Ferran Pellicer Roca, alcalde de Mont-roig del Camp, Il·lm. Sr. Albert Vallvé Navarro, vicepresident de la Diputació de Tarragona, el  Il·lm. Sr. Josep M. Cruset Domènech, Alcalde - President de Riudoms.